11 Май - Ден за почит на светите братя Кирил и Методий!

    Празник чийто корени трябва да потърсим през нашето Възраждане!

Този ден е продукт на волята на формиращото се през Възраждането гражданско общество в етническите граници на поробената българска държава.

    Светският празник за Св.св.Кирил и Методий, който се доразвива като специфично българско явление, бележи началото си през Възраждането и се свързва с училищните тържества, които са били организирани на 11 май, когато Църквата отбелязва празника на двамата свети братя.

    Министерството на образованието и науката, съвместно с българските общности зад граница с участието на организации, към които функционират български неделни училища в чужбина организира инициативата „ Розите на България”. Тя е в партньорство с Министерството на външните работи, Министерството на културата и Държавната агенция за българите в чужбина.

    Много български училища в чужбина ще се включат в "Розите на България" с организирани изяви на децата, базари, изложби на рисунки, резултати от конкурси, пленери и др., но най-важният елемент от празника ще бъде българското право хоро, което ще се извие на обществени места в редица държави, сред които: Австралия, Австрия, Белгия, Бразилия, Великобритания, Германия, Гърция, Ирландия, Испания, Казахстан, Канада, Кипър, Мароко, Молдова, Обединени арабски емирства, Румъния, Русия, САЩ, Словакия, Сърбия, Украйна, Унгария, Франция, Чехия и ЮАР.

          Нека заедно отбележим 11 май като подкрепим нашите съученици и нека посланието ни да достигне до всички българи във всяка точка на света!

В този светъл празник участие ще вземат:

Театрален състав „ Четем и играем”

Клуб „Български традиции”

Клуб „ Малки цветни идеи”

Клуб „ За немския с любов”  

Днес 11.05  ПГОХ „ Райна Княгиня“ се включи в инициативата на Министерство на образованието и науката под надслов „ Розите на България“. По повод деня на светите братя Кирил и Методий учениците от гимназията играха хора и се веселиха. Клубовете по интереси представиха своята работа през годината. На двора беше подредена пищна изложба с многобройни картини, бижута, аксесоари и кутии изработени от клуб „ Малки цветни идеи“, табла с рецепти на немски език от клуб „ За немския с любов“, книжка с позабравени български обичаи- събрани от родолюбците от клуб „ Български традиции“. Любителите на словото от клуб „ Четем и играем“ запознаха публиката с делото на Светите братя и честванията на 11.05 през годините в Стара Загора и региона.  Момичета и момчета в народни носии закичиха с рози ( изработени от клуб „Малки цветни идеи“( всички учители и ученици, след това почерпиха по стар български обичай, гостите, с пита.

На отделна маса бяха изложени наградите получени от възпитаниците на професионалната гимназия на националните състезания по професии. Сладкарите се бяха постарали и отново бяха изработели награденото си изделие. Празникът завърши с празнични хора , на които се хванаха всички, директорът, учениците, учителите и дори хора от квартала, привлечени от прекрасната българска народна музика.

 

Заповядайте
на 11 май от 12,30 в двора на Професионална гимназия по облекло и хранене "Райна Княгиня"!
    Включете се в този светъл празник!

 

Made with Namu6